Šta je Chip Tuning?

Chip Tuning je povećanje snage motora putem reprogramiranja centralnog motornog kompjutera (ECU). Chip tuning-om se postiže povećanje snage kod svih benzinskih i dizel motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Rezultat chip tuning-a je bolje ubrzanje, veća snaga i manja potrošnja goriva. Dorada se vrši na kompijuteru motora vozila reprogramiranjem čipa koji kontroliše rad motora. Kod starijih tipova kompjutera čipovi se menjaju, a kod novih vozila se samo reprogramiraju postojeći.

 

Želite da uradite CHIP TUNING na vašem automobilu kvalitetno?

IZABERITE AUTOMOBIL

Chip Tuning usluge

Šta je obrtni moment? 

Obrtni moment je čak važniji od snage motora. Obrtni moment je proizvod sile i udaljenosti mesta delovanja sile od ose rotacije. To znači da radilica motora koji ima duži hod klipa ima veći obrtni moment od motora iste radne zapremine koji ima manji hod klipa. Time motor sa kraćim hodom po pravilu postiže više obrtaja od ovog prvog.

Zamislite ključ za skidanje šrafova na točkovima. Što dužu polugu imate to će vam posao odvijanja biti lakši (što duži to bolje) jer ćete istu silu primenjivati na većoj udaljenosti od ose rotacije (šrafa). Ova se udaljenost zove “krak sile”, a ono što pri odvijanju primenjujete na šrafu zove se “moment” (jedinica: Nm).

Snaga motora, bitna je da bismo znali koliko će automobil ići brzo. Obrtni moment nam je potreban da bi znali kada će taj automobil ići brzo, odnosno on nam je bitan za međuubrzanja, i ubrzanja. Obrtni moment vozaču je najviše bitan kada je preticanje u pitanju – povlačenje vozila. Takođe je i važno da maksimalni moment bude na što manjem broju obrtaja, jer se time izbegavaju visoki obrtaji, veće trenje i veća potrošnja.

Referenca: Aleksandar Todorović - 28.03.2015.

Primer: Obrtni moment pre i posle chip tuninga - Audi A6 MK2 1.9 TDI

Nm - Fabrički

Nm - CHIP TUNING

Nm - Ukupan potencijal

 

Šta je konjska snaga?

Prosečni konj (snažan 1 KS) u stanju je da predmet težak 75 kg podigne za 60 m vukući ga 1 minutu, dakle jedna KS = 75 kg m/s. Prelaskom na metrički sistem, snagu izražavamo vatima (W), odnosno kilovatima (kW). Odnos je sledeći: 1 KS = 0,735 kW,odnosno 1 kW = 1,35962 KS. U raznim državama se koriste razne oznake za konjsku snagu a načešće HP (Horse Power) USA i Britanija, PS (Pferdestärke) Nemačka i CV (Cheval Vapeur) Francuska.

 

Primer: Konjska snaga motora pre i posle chip tuninga - Audi A6 MK2 1.9 TDI

KS - Fabrički

KS - CHIP TUNING

KS - Ukupan potencijal

 

Dakle šta je ukupna snaga motora, šta se dobija sa chip tuning?

Kada se formulum poveže konjska snaga i obrtni moment - dobijamo: KS = Nm * O / 7024, gde je O broj obrtaja motora izražen u 1/min.
Konjska snaga važna je da bismo znali da li će neki automobil ići brzo. Obrtni moment nam je potreban da bi znali kada će taj automobil ići brzo. Što je viši maksimalni moment koji neki motor razvija (pri određenom broju obrtaja) to će automobil bolje “vući” pri nižem broju obrtaja jer će ujedno njegov motor moći ostvariti veću snagu pri nižim obrtajima. Krivulja obrtnog momenta i snage s obzirom na broj obrtaja motora detaljno opisuje međuzavisnost ova tri elementa.

 

Primer: Dijagram povećanja snaga motora - KS i Nm BMW 730d

obrtni-moment-konjska-snaga-pre-i-posle-chip-tuning
 

Tražite podatke konkretno za Vaš automobil?

Izaberite baš Vašu marku i tip vozila, pa zatim u tabelama možete naći detaljne podatke o tome kakve chip tuning rezultate možete očekivati od Vašeg vozila. Vreme je da svom ljubimcu date novu snagu a sebi dobar ugođaj.
Još na svemu tome možete i uštedeti na gorivu.

IZABERITE MARKU I TIP VOZILA

Da li je chip tuning štetan za motor?

Chip tuning može biti štetan po vaš motor samo u slučaju da ga obavi nekompetentno lice, "majstori na crno" i sl. polu-obučeni kadrovi. Mi se ovim poslom bavimo preko 22 godine i iza sebe imamo hiljade zadovoljnih klijenata. Tokom dugogodišnjeg rada nije nam se nikad desilo da chip tuning ne uspe ili da nečiji motor strada. Objektivno, chip tuning je pre koristan nego štetan za motor automobila, jer ćete vozeći istom brziom na manjem broju obrtaja produžiti njegov životni vek.

 

Da li se može utvrditi da li je rađen chip tuning na vozilu?

Ne može se utvrditi da li je na vozli urađen chip tuning ili ne nikakvim test uređajima i aparatima za dijagnozu. Ukoliko je auto nov chip tuning slobodno možete raditi u garanantom roku, nema skoro nikakvih mogućnosti da izgubite garanciju na automobil. Nikakav servis, ovlašteni zastupnik ili distributer ne može ustanoviti da je rađen chip tuning ukoliko mu to vlasnik vozila ne naglasi. Mogućnost za to postoji samo ukoliko bi eventualno softver iz računara poslao na ekspertizu u fabriku proizvodjača vozila ali takav slučaj još nismo čuli iako je teoretski moguće.

Go to top